Kunstig intelligens

Sist forelesning introduserte Arne oss for kunstig intelligens. Dette syntes jeg var et spennende tema, men samtidig litt skummelt å tenke på. Mye av det kan bli brukt til mye fornuftig slik som i offentlig sektor. I Sverige ønsker regjeringen å forhindre økonomisk kriminalitet og fusk ved å etablere en ny instans som håndterer alle statlige utbetalinger og overføringer.

Kunstig intelligens i hverdagen

Takket være algoritmer kan det gi både bedre kvalitet og bedre rettssikkerhet enn det en saksbehandler kan. Vi kan se mange eksempler på ulike bedrifter som velger å benytte seg av chatbots, voicebots og selvbetjente løsninger. Om man besøker hjemmesiden til foreksempel el-kjøp eller Telia,  kan man finne chatbots som hjelper deg med raske spørsmål. Dette sparer kunden for ventetid. Vi kan også finne kunstig intelligens hjemme hos mange av oss. Google home er en såkalt smart-høyttaler som tillater den å styre alt fra musikk, tv-kanaler eller lysstyrke i hjemmet ditt. Når det er snakk om slike enkle grep tenker jeg at det kun er fornuftig og vil spare oss for masse tid i vår ellers travle hverdag.

Bakside ved AI

Men når vi når det punktet der roboter trenes opp til å gjenkjenne sammenhenger og utføre oppgaver som i dag utføres av mennesker er da vi bør bli bekymret. Dette er spesielt med tanke på arbeidsmarkedet, der alt fra oversetting, regnskapsføring og ruteplanlegging kan tas over av kunstig intelligens. Såklart kan det ha seg slik at kunstig intelligens fører til mindre feil ved for eksempel regnskapsføringer, men jeg klarer likevel ikke å riste fra meg tanken om at teknologien vil ta over menneskene. Uansett hvor sci-fi det nå enn høres ut, er nok dette samfunnet har i vente. Kunstig intelligens har både positive og negative sider, men personlig mener jeg det kan gå altfor fort frem uten av vi mennesker selv tenker over konsekvensene ved kunstig intelligens i samfunnet.

https://www.f-b.no/debatt/kunstig-intelligens/torpeskolen-filosofifabrikk/bor-vi-frykte-kunstig-intelligens/o/5-59-1664085

3 kommentarer til «Kunstig intelligens»

  1. Hei Samantha!
    Først og fremst: gratulerer med vel overstått første blogginnlegg. Håper første uke av faget føltes bra. Det er gøy å lese at du er fornøyd, selv om noe av det er skummelt å høre om. Det er jeg helt enig i. Til neste gang hadde det vært lurt å skrive minst 4 avsnitt til for at det skal stå som et godt blogginnlegg. Jeg ønsker også å tipse deg om å bruke bilder og underoverskrifter for å gjøre innlegget mer spennende. Husk å bruk kilder, da vil Google rangere innlegget ditt høyere. Lykke til videre med skrivingen 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *